fredag, januari 23, 2009

Vitt brus

Första veckan är över, och blott tvåhundranitton återstår. Allt nytt, alla nya intryck, människor och information skapar en mental trötthet. Ovanpå detta ska jobbet skötas, var nere igår kväll och i eftermiddags och ska fixa lite i serverrummet i helgen. Välkommet med lite extra timmar nu när det ändå är relativt lugnt studiemässigt sett. Kollegorna har än så länge skött sig väl. En kille ”råkade” fabriksåterställa sin dator men det fixade stand-in-medhjälparen i Stockholm galant.

Jag hade fel om den första riktiga föreläsningen. Den är först nästa vecka. Istället hade vi etikgenomgång, vilken hölls av en – om man ska gå efter antal träffat på google – ganska känd person. Det var ambitiöst men förvirrat, tidsschemat brakade ihop efter en halvtimme och just när det började bli intressant bröt vi för dagen. För att göra ont värre fanns det dessutom någon längre bak som upprepade gånger skulle briljera genom att ställa en massa kluriga etiska frågor. Inte alls populärt när resten av salen hänger med rumporna femton centimeter ovanför sitsen för att springa bort till kaffemaskinen. Fest kvällen innan sätter sina spår...

Vi har även hunnit med första PBL-passet, ett fall som visade sig hänt i verkligheten (ovana vid höga höjder, men överlevde och jobbar tydligen någonstans i huset). Väldigt kul att ställa diagnos och gruppen funkar väl ihop. På måndag är det skarpt läge, då får vi det första riktiga fallet att jobba med. Fallen består i princip bara av en redogörelse för något som har hänt. Vår uppgift är att ta ut relevant information ur texten, ställa upp en hypotes och ett antal studiemål som under ett par dagar på egen hand ska inhämtas för att vi slutligen ska kunna bekräfta eller förkasta hypotesen. Känns bra att ha mål och tidsramar så man tvingas läsa under veckorna och inte frestas att spara en massa till helgerna eller tentaperioderna. Dessutom medverkar vid varje träff en sk tutor som ska övervaka och stötta oss under diskussionerna. Det blir en garant för att tiden kommer att användas effektivt.

Har även skrivit in mig på nation nu, vilket tyvärr är ett måste. För min del blev det Wermlands nation, vilket mest beror på att den gav intryck av att vara en rätt så gemytlig nation. Egentligen spelar det mindre roll, kommer knappt att delta i nationslivet ändå som det känns nu.

Inga kommentarer: