söndag, augusti 02, 2009

Ude po lanned

Idag var det skördefest i Svenstorp borta vid Tomelilla. Jag och far hade sen innan bestämt att vi skulle dit – massa veterantraktorer och andra antika och framförallt välljudande fordon (som jag älskar tändkulemotorernas dunk), och i år lånade vi med oss lille V också. Allt för att indoktrinera honom i landsbygdens förträfflighet.
Och lille V gillar i tur och ordning hästar och traktorer. Häromdagen fick han åka traktor hos en vän till familjen. På de två varven runt gårdsplanen skulle han testa alla knappar och vred, och när han kom till tutan så tutade det. Till den milda grad att grannen kom förbi i ett huj och undrade om det brann.

Så vi gav oss av och insåg att det här med skördedagar var visst mer populärt än vi trodde. Någon kilometer från målet blev det tvärstopp när vi hamnade längst bak i en väldigt lång kö. Det tog en timme att ta sig fram.
Väl framme var det trevligt, varmt och dammigt. Lille V skulle provsitta alla maskiner, och i övrigt bestiga och utforska allt annat. Och när han väl provsatt så skulle det inte bara provsittas utan det skulle liksom göras på rätt sätt. Han skulle sitta ensam i hytten, och dörren skulle vara stängd. Sen satt han där och brummade och ryckte i ratt och växelspak till vi tröttnade och släpade ner honom igen. Djuren var också jättespännande, framförallt då ”istapållarna” och även ”opp-opp” (kaninerna). Han fick rida ponny och även om hjälmen var för stor gick det inte att missa leendet där under. Vad han ville med kaninerna är mer oklart. Han har inte riktigt lärt sig det där med att klappa än, men när han fick hålla i ett koppel ville han inte släppa det igen utan ville ha kaninen med sig.

Efter ett par timmar tyckte vi det var nog, men då blev V skitsur eftersom han bara hade fått provsitta fem traktorer och det fanns ju hundra till. Mycket gråt och tandagnisslan innan vi fick in honom i bilen igen och mutat honom med napp och choklad.

Och nu sitter jag och försöker återhämta mig, som vanligt kommer surt efter så det känns helt logiskt att jag börjar nysa och snörvla. Meh.

1 kommentar:

Elias sa...

Låter som om du är redo att låna Knoddas snart också! Förträffligt! Vi ser redan fram emot det! :-D

(Å andra sidan kan vi ju muta med traktorer hos både morfar och farfar här... ...å btw - på Malungsforsdagen hade de också massa gamla traktorer som de tom körde i parad!! Kom av någon underlig anledning att tänka på filmen Bilar/Cars och väntade bara på att någon skulle göra ett högt ljud så det blev traktorvältning... *lol*)

/E:s mamma