fredag, februari 26, 2010

- Och hur är det annars?

Idag var det åter dags för ”Meet the patients”. Vi skickades ut på vårdcentral någonstans, och två och två skulle vi möta en hjärtpatient och en lungpatient. Dagens syfte var att träna på patientsamtal och även få en chans att träna undersökningsteknik på någon som inte är tjugo år och kärnfrisk.

Och återigen kunde vi konstatera att teori och praktik skiljer sig rejält från varandra och det där med öppna och slutna frågor som vi skulle öva på var bara att glömma. Jag fick nöja mig med att lyssna, och förgäves hitta nyckeluppgifter att fästa i det snabbt överfyllda mentala notblocket. Kollegan hade delvis motsatt problem och famlade stundtals efter någonting att hänga upp sitt samtal på.

Sedan skulle vi undersöka och dagens bästa fynd var en eminent brachialispuls som gjorde det löjligt enkelt att mäta blodtrycket. Lungor och hjärtan visade sig ånyo vara notoriskt svårdiagnostiserade, tur patienterna hade puls (och blodtryck) så vi kunde få något handgripligt bevis för att de faktiskt levde.

Inga kommentarer: